Friday, May 8, 2015

FAMILY HOLIDAY 1-3Mei 2015

Assalammualaikum w.b.t...selepas hampir 3 minggu..ku vacuum segala habuk dalam ini blog... Mood rajin sudah datang... (tora datang lg...80s mesti ingatkan iklan ni..tp ko dah kenape C'Ija??)

Arakian dak Ammar tengah tidur..inilah ms yg sesuai..Topic kali ni nak cerita pasal family day kami ber3..hai seronoknye..maklumler dalam setahun berape kali je dpt kumpul ber3 lelame..yg tu malas nk citer..org tua2 kate bersusah2 dahulu bersenang2 di kemudian hari..assabarun minna iman..

Plan nak bercuti asalnye kuar dr mulut en.somi sendiri.ms tu dalam perjalanan KL-Kelantan...balik kg aku sbb sepupu kawin..-die kt jom bercuti..aku pun happyla..mcm2 tny..bile?.kt mane?-

En.somi trus jawab 1mei..Sabah..dengar mcm seronok..Tapi sebab kene naik flight..aku ckp semenanjung je la..si isteri trauma dgn kejadian MH17 & MH370..dan terbaru QZ AA..
 

So dalam bln April en.somi kate dah booking hotel Swiss Garden  Damai Laut untuk 3D 2N.kitorang bercuti dekat je..ke Pulau Pangkor..



Seronok betul dapat bercuti..semua ayah Ammar taja.Tapi aku belanja jugak en.somi makan..beli sourvenier... Yang bestnye..shopping kat Kaison en.somi belanje..walaupun idok tergamak..orang nak belanjekan..terima kasih daun keladi..

Bagi C'Ija dan en.somi,kalau ke Pangkor lepas ni bestnye pergi beramai2..ajak family..tapi jangan bermalam di Pangkor..kalau nak pergi lepas ni rasenye nak try bermalam di Marina Resort plak..macam best jer..kitorang x pusing2 pun..terus ke pantai..maklumla..puteri lilin..mane tahan panas2 ni.itu pun dah penat..haha..naik van pink tu..rm15 2 orang..pergi balik rm30.malas nak sewa kereta..Ammar excited naik ferry..dak Ammar suke main air..x lame mana pun di Pangkor..cuaca panas..Ammar siap tidur dalam SSC dengan siap berpayung.Angin pantai memang melemaukan..


 Sudah ke Pangkor..kitorang pun menuju ke Pekan Lumut..banyakla jugak makanan laut..tapi x beli pun..haha..sebab x berminat..dah biasa kot jupe makanan ni mase dok kat Teganu dulu.Bukan cakap mendongak ke langit..tapi sebab dah x kecur air liur kot tengok makanan laut ni.

Pusing2 pekan Lumut..barula kitorang singgah ke AEON Sri Manjung..lagi besau ok dsri AEON Rawang..yang penting sebab ade Kaison..haha..maklumla si isteri tengah gile nak mendeko rumah.

Then makan2 terus balik.Balik2 terus tido.semua penat. Esoknye..lepas breakfast..terus bagai cacing kepanasan..eceh..pi main kolam la..ape lagi..dak Ammar padahal baru je 3 minggu lepas main air sungai..ayahnye ajar berenang..tapi tangan yang berkuak kaki idok pun..drama je lebih dak Ammar ni..nanti kite main air lagi ek..main sampai pandai.

Dan akhirnye..berakhirla percutian kami bertiga di Lumut-Pangkor.Best sebab boleh spend time together..miss the moment.

Jupe lagi next episod..tajuk ape pulak yer..















Saturday, April 18, 2015

18April2015 Ammar dah Setahun

Tengah malam bute jgk nak hupdate blogkn..kan..kan...itu je mase yang ade dek non..

Assalammualaikum w.b.t,

Semalam 18 April 2015..Genap Ammar setahun..kisahnye semalam unplanned birthday boy celebration..hek3..Last minute preparation jgkla ni..

Kisahnye sepupu C'Ja wassap ckp bosanla weekend x buat ape..then tny aku gi picnic nak x? Aku pun jawab..yup.life is too boring..poyo je statement aku ni.. Dulu plan birthday Ammar nk buat makan2 kat rumah..tpnye aku n HB pikir..Ammar is too young..n xde feeling2 lagi..kang parents die yang syok sendiri..

So bile tny HB pasal hal picnic ni..Terus die jawab ok..aku pun okla..tp ting tong lg..haha..ari jumaat br reply say yes kat cousin aku..

18 April 2015 punye cerita...

NAHARA RESORT,KALUMPANG...


Gambar di atas menceritakan segalanye.. Bercamping..berpicnic..berBBQ...bermandi-manda..

Over all aku rase selesala dengan suasana dalam NAHARA Resort ni..Dewasa masuk rm8..kire berbaloila..dengan sungai yang bersih..toilet yang banyak..wakaf pun disediakan..tempat berBBQ pun disediakan..kiosk pun ade jual barang untuk berBBQ..parking pun banyak ruang..xperlu risaula habaq hang..pekerjanye banyak kali datang lawat kawasan..bersihkan kawasan..siap bagi ape ke name tu..pelekat lalat..hehe betul ke noks..mak tibai je ni...



Ish2 dak Ammar tu..bukan main lagi..mule2 takut air..pastu rilex je..ade geng abang Rayyans..anak cousin..pakat reramai mandi-mande..selesai satu trip barula aktiviti potong kek..celebrate birthday dak Ammar..



Beli kek pun last minit..hihi..ayah2 mentang kete brand tu..kek pun nak brand tu juge..ayah Ammar yang pilih kek chocolate odyssey..ade ais krim but crunchy...Belanje videola pulak...

video

Itula sedikit cerita berpicnic sambil nyelam minum air..celebrate birthday Ammar..

Ni hadiah ibu untuk my loved son...


Cont..next entry..harap2 rajin.. :p






















Hari Jadi Ammar :) love u so much

Assalammualaikum.. W.b.t,

18hb April 2014.. rasenye baru saje melahirkan Ammar..tau2 dah setahun..lebih kurang 3 tahun lebih menunggu cahaya mata pertama..ayah ibu bersyukur sgt2 adenye Ammar..moga menjadi anak yang soleh..beriman..patuh dgn suruhan Allah..jauhi laranganNya..dan sayangi..cintai..ayah ibu ye..jadilah anak kebanggaan ayah ibu dengan sifat2 mulia..jauhila sifat2 mazmumah ye syg.Ayah ibu nak Ammar tau..tiada seorang parents di muka bumi ni yang mahukan anak terjebak dengan pengaruh2 yang tidak bermoral.Untuk menjadi seorang yang perfect bukan mudah..Tapi ayah ibu nak Ammar tau..biarlah kite hidup pada kemampuan kite..kalau dapat lebih..biarlah dari ketabahan,kesabaran,kebijaksanaan diri sendiri ya Ammar.Semoga Ammar menjadi seorang yang terdidik di samping orang2 yang berilmu berlandaskan Agama Islam..ingat tau Ammar saintis pun kate Kitab Suci Allah Al Quran telah menceritakan sedalam2nya kebenaran AlQuran.




Selamat Hari Lahir 1 tahun...ayah ibu..opah atok..semuanye sayang Ammar..

Saturday, January 3, 2015

Year End Renovation 2014

3hb 1 2015
Assalammualaikum..berjumpa lagi kite di dalam segmen deco-deco..Sayugia...eceh ayat(lame xgune ayat camni..last aku jupe surat dalam fail projek yg JPS bagi kepada JKR)..so ape kene mengena ni..nak blaja bahasa melayu klasik ke??

Dekorasila mek.jauh betul ambil lap..hehe..

Year end renovation 2014.after a year plan to renovate a few part in my house..so far..it becomes to reality.MH and me were decided to do a renovation at parking area which is installation of tiles,my mimpi indah awning..pergola..hehe and deco fencing..buat setakat mampu je..kami pakat-pakat sharela duit simpanan yg dikumpul setahun dua ni.

Actually idea untuk pasang pergola ni datangnye bile tahun lepas kami ke rumah abg MH..(abg ipar akuler).Die dok di Jitra Kedah.Aku terbekenan dengan pergola rumah die..so kirenye aku grab idea dari rumah diela..

Tanye MH camne..die kate on je..alang2 nak buat..lagi pun rumah kami beli ni fesyen lame..upgradela sikit katenye..ok..dong dang sayang plak aku rase..RM 12k.kecut perut mak..MH kate xpe..ni tandenye sayang bini oiiii...kami plan pasang di bahagian parking kete dan dapur.




C Ja nak sambung lagi ni..sorry ek..buat mase ni deco fencing dan tiles x siap lg..no pictures..tapi..mlm sabtu 3hb 1 2015..c Ja and MH..sempat jugak mendekorasi bahagian ruang makan..menggunapakai wall paper 3d Korea..harge segulung 45cmx10meter untuk 3d RM 90.Untuk bahagian ruang makan C Ja pakai segulung 1/4.inilah hasilnye..taraaaa...


Berjumpe lagi kite di next entry ya..daaa..selamat berhujung minggu..








2hb 1 2015

Assalammualaikum...mate ni xmau lelap plak.tik tok tik tok dah 2.45 a.m...

2hb 1 2015..cer citer kamu wat ape??

Ari2 dok bc kat FB Malaysia Babywearing..sampai c ija naik fening nak beli baby carrier yang mcm mn..ade la jupe Onya,Tugeda,Boba dan bla2..Tapi kalau tengok kat online tapi x mencube sendiri mane nak jadi..betul x? So..cakap dengan husband today i wanna go to Tabung Haji 1st,then pick up supertents Ammar at Pos Laju Rawang and lastly  wanna buy ssc for our lil caliph.

Tabung Haji Kuala Kubu Bharu ramai sangat orang..c ija just nak drop borang simpanan pemotongan gaji.kalau ikutkan xyah pergi tapi sebab nk savings ke Ammar..so borang kene anto tabung haji.setel 1 keje..next...

Kan dah kate nk pick up mainan Ammar.Supertents..


Beli online dengan harga Rm 120.free 20 biji bola..

Lastly..misi mencari Soft Structured Carrier(SSC)..





Pakai..try n error..kalau dak Ammar ok die seronok je dalam carrier.Xsuke die merengek. TRY ONYA..Ammar x suke..Try ergobaby gelak2 pulak die..




Harga lepas diskaun RM 413.40..asalnye RM 689..less 40%..MH swap kad debit die..so ini bermakne...ayah Ammar belanje..syukur..kami xde kad kredit..-so ape kene mengena dalam citer ni-
 next entryla pulak..










Friday, January 2, 2015

1-2/1/2015

Assalammualaikum,




Lame sangat x update blog..dah berkarat..lepas ni kena rajin dalam usaha melatih diri untuk tidak update terlalu banyak post dalam FB..Adakah ini pun dikira azam..InsyaAllah.Tahun ni dah masuk 3 series.
 Ape nak ceritakan ni ek? Dah tepu..tp nak taip jgk sampai jadi serbuk.

1hb 1 2015 Happy New Year

Apa yer buat ari ni?

My Dear Hubby sampai pukul 3.30pg dari Terengganu.Drive pulak ikut jalan alternatif Terengganu-Muadzam-Kuala Pilah-LEKAS Highway-PLUS-Bukit Sentosa.Why ikut jalan jauh..tentunye 1Malaysia tau yg Pantai Timur dilanda bah yang sangat dasyat.LPT tutup sebab bah naik mcm air laut kat LPT Temerloh.

Back to main point..new year 2015 kami bertiga(CJa,DH dan my hensem boy Ammar..later i will introduce my lil boy coz cerita nak bersalin tiada kesinambungan..hahaha sebab M)

Just 3 of us..kami nak pi IKEA je..nak jenguk2 Harvey Norman.Nak tengok konsep je pun..kate nk hias rumah ala2 moden kontempori..-rumah x kemas ape pun..baru start beli2 barang dan renovate.

Parking full u olls..kami parking kat The Curve.Dah selesai makan kat PapaRich..perut dah kenyang..gerakla kami ke IKEA.Ammar plak buat hal.Xmau duduk kat dalam stroller.ibu ayah gilir2 dukung.Crotch Carrier ade dalam kereta.Memang saje tinggalkan sebab rasa dah xsesuai untuk Ammar.Tapi memang boleh bina muscle rasenye dukung dak Ammar ni. Tetibe CJa ternampak sesuatu..haha..ibunye yang excited lebih bile jupe toys..Ade soft toyla..boleh kumpul mainan Ammar..hihi..CJa memang dok kumpul soft toys kat Ammar ni.Hi Thomas......Antara soft toys Ammar..

Ni jela mainan  Ammar..Soft toys

Bola tu beli kat IKEA RM.14.90, Thomas kat The Curve RM 29.90 dan Ulat tu beli kat mom n baby expo Mid Valley RM22.Lepas tu terus ke Harvey Norman.Xde ape pun yang menarik.Lepas tu terus balik rumah.2nd day..will cont next entry...bye2













Wednesday, June 11, 2014

Kongsila...

Hii,

Lame sgt2 xupdate blog ni.Plan dulu waktu pregnant nak buat tiap2 ari.tp apekan daye mulut berkate2 tp M tu tetap ade.Lagi-lagi bile ade alahan semasa pegnant.Lagi berM-M la..

Entry kali ni nk citer pasal c' ja bersalin.Biarkan walaupun dh dekat 2 bulan bersalin.at least adelah kenangan nanti.Entry awal2 pregnant ade, so nak juga adekan entry ni.
34weeks - Kite berjalan sakan u olls..cousin kahwin kat kuantan.

macam comel je... :p
Ade lagi..gambar kenangan 34 weeks, lepas kenduri tu parents c'ija nak follow balik Terengganu.So, berjalan sakanla lagi.Sakanla jugak lepas tawaf kedai kat Pasar Payang tu termasukla kedai baru kat Bukit Puteri tu..pastu gi Masjid Kristal, The Store dan banyak lagi tempat.Husband kite x ikut.die kerja.

Background Masjid Kristal

8 April 2014 - birthday C'Ija..tapi kene refer Pakar Sakit Puan sebabnya scan 33 weeks baby kecil.2.1 gram.Tapi Pakar kate InsyaAllah bila bersalin nanti 2.8-3.0 kg.

13 April 2014 - Rutin check up kat KK. DenyutanJantung bb lebih 160.JM cek 2,3 kali.kali ketiga tu turun 152.
16 April 2014 -Sepanjang minggu ni hanya malam ni saja husband c ija x balik.Perasaan ade terguris sikitla sebab dah 9 bulan kot.Husband Masih lagi otak dengan kerja die.Aku plak xleh lelapkan mata malam tu.Buka web penulisan2u nak baca novel Aku Bukan Mitress @ Aku Isteri Dia.Tv3 lakonan Izzu Islam n Anzalna.

Selesai baca dokla godek2 FB.Kiranya dah masuk hari 17 April 2014.Mata xmau jgk lelap.

Terbaca pasal Mendiang Karpal Singh mati kemalangan. Pastu kite share kat wassap JKR Marang.Pastu xsedar waktu bila c ja tido.

17 April 2014 - Pagi subuh bersiap untuk solat dan ke tempat kerja.C Ija sembahyang duduk.tetiba rasa something keluar dari lubang faraj.Cek2 air yang xda bau.Nak citer kat husband die xda.nak telefon rase malas nak kacau.Ye la semalam kan macam merajuk sebab xbalik.C ja buat bodoh dulu.Then pergi kerja.Kat office rasa lagi banyak keluar.Member office tanya.(Napa lewat tido semalam.Siap ada share kat wassap.kalau ade mende2 gitau.awak dok sorang kan semalam?.(Member ni dok sebelah rumah)Dan 'aku' hanya cakap xbleh tido.Dalam pukul 10pagi terus pergi Klinik Family kat Batu Burok tu.Masa tu barula buka wassap n gitau kat husband ade kat klinik family nak cek air ape ntah kuar dari faraj.Seterusnye..next entry..hehe..